De impact van polarisatie op de werkvloer: Begrijpen, voorkomen en oplossen

Polarisatie, oftewel het proces waarbij tegengestelde standpunten steeds verder uit elkaar komen te liggen en het steeds moeilijker wordt met elkaar samen te werken of elkaar te vertrouwen. Al eerder zagen we dit gebeuren tijdens de coronapandemie en nu kunnen door de situatie in de Gazastrook emoties hoog oplopen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de sfeer op de werkvloer.

Wanneer zich polarisatie op de werkvloer voordoet, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ermee om te gaan:

 • Herken de situatie:
  Let op tekenen van polarisatie, zoals verhitte discussies, teamleden die zich in kampen verdelen of een vijandige sfeer op de werkvloer.
 • Luister naar beide partijen:
  Bied de gelegenheid aan beide partijen om hun zorgen en standpunten te uiten. Luister actief en probeer te begrijpen waarom ze zich zo voelen. Dit zorgt voor een gevoel van erkenning en kan helpen om de spanning te verminderen.
 • Moedig respectvolle communicatie aan:
  Geef duidelijk aan dat respectvolle communicatie de norm is en dat persoonlijke aanvallen niet acceptabel zijn. Stel richtlijnen op voor het delen van meningen en ideeën op een respectvolle manier.
 • Stimuleer de dialoog en de samenwerking:
  Organiseer bijeenkomsten of teambuildingactiviteiten die interactie en samenwerking tussen teamleden bevorderen. Door hen samen te brengen in een informele setting, kunnen ze elkaar beter leren kennen en begrijpen.
 • Leiderschap tonen:
  Leiders op de werkvloer moeten een voorbeeld stellen door respectvol gedrag te tonen en open te staan voor verschillende perspectieven. Ze moeten ook bereid zijn om in te grijpen en actie te ondernemen wanneer polarisatie zich voordoet.
 • Creëer een inclusieve en tolerante werkcultuur:
  Moedig diversiteit en inclusie aan op de werkvloer. Zorg voor een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt om hun mening te uiten en waar verschillen worden gewaardeerd.

Mediation inschakelen
Als de polarisatie aanhoudt en het niet lukt om tot een oplossing te komen, kan het nuttig zijn om een externe mediator in te schakelen. Een neutrale partij kan helpen om de communicatie te verbeteren en tot een compromis te komen.

Onthoud dat het omgaan met polarisatie op de werkvloer tijd en inzet vereist. Het is een proces dat geduld, begrip en consistentie vereist om uiteindelijk tot een positieve werkomgeving te komen.

Is bovenstaande herkenbaar neem dan vooral contact met ons op! De mediators en ook de vertrouwenspersonen van Resolute kunnen jullie in dit proces van dienst zijn.

    

CATEGORIEËN